Close

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op onze website makkelijker te maken.
Meer informatie

VLAM
  • Contact
  • Pers
  • Links
  • nl
  • en
  • de
  • fr
Show menu
  • Home
  • Over ons
  • Feiten en cijfers
  • Bijdragen
  • Vacatures
  • Onze websites
  • Webwinkel
Previous Next

Drie winterse vleesbereidingen krijgen Vlaams erkenningslabel STREEKPRODUCT.BE - 25.09.2013

Streekproduct.beDrie eerder winterse vleesproducten met een rijke traditie krijgen het Vlaams erkenningslabel STREEKPRODUCT.BE: vlees van een traditioneel Vlaams schapenras, feestelijke “beulingen” en een zeer lokale traditie, nl. “keelstuk”. Ze vertegenwoordigen drie belangrijke aspecten van traditie: traditionele rassen, lokaal erfgoed en lokale slachtbereidingen. 

Vlees van Kempens lam

Aangeboden door Kemp vzw

Eeuwenlang heeft het Kempens schaap de Kempense heide bevolkt, ze was er de koe van de kleine heideboeren. Vanaf 1800 wordt er reeds van een apart ras gesproken dat zowel in Nederland als in Vlaanderen voorkomt. Kemp vzw is nu de grootste fokker in de streek en kan jaarlijks een 200-tal Kempense lammeren slachten. Deze lammeren worden in januari geboren en grazen nadien met hun moeder op graslandjes en heide. Vanaf september worden de rammetjes afgemest met granen en grasklaver. Voor de versnijding en verkoop werkt de vzw samen met plaatselijke slagers. Een uniek streekproduct voor de Kempen. 
www.kempvzw.be

Gekookt keelstuk uit het Meetjesland

Aangeboden door Klasseslager Vermeulen in Sleidinge

Een echt stukje lokale charcuterie en gastronomisch erfgoed. Het vrij vette keelstuk verdwijnt in de rest van Vlaanderen meestal in patébereidingen, in het Meetjesland en omstreken wordt het echter in één stuk meegekookt met de varkenskoppen. Vrij dik gesneden gekookt keelstuk wordt met een boterham en veel mosterd gegeten. Echte winterkost, in de zomer verdwijnt het gekookt keelstuk uit het assortiment. Klasseslager Vermeulen houdt deze traditie in ere sinds 1974.
www.vermeulenklasseslager.be

Sint-Antoniusbeuling

Enkel in januari aangeboden door Vleesambacht Van de Weyer in Kapellen

De term “beuling” verraadt het, we zitten in de provincie Antwerpen. Jaarlijkse vierde men er Sint-Antonius, de patroonheilige van de slagers, op 17 januari. En hierbij hoorde een feestelijke beuling, de Sint-Antoniusbeuling. Feestelijk omdat de vulling verrijkt werd met drank, meestal Calvados, en rozijnen. Vader Van de Weyer was geen amateur van Calvados en zocht naar een eigen smaak. Met succes want de Sint-Antoniusbeulingen worden in Kapellen nog zeer gesmaakt. In sommige streken in Oost-Vlaanderen eet men het hele jaar door trippen met suiker, in Antwerpen is dit beperkt tot enkele dagen in januari.
www.vandeweyervlees.be 


Meer informatie over streekproducten vindt u op www.streekproduct.be.

Nieuws

  • Ivan Menten van restaurant Lèche Plat uit Arendonk

    Ivan Menten van restaurant Lèche Plat in Arendonk is de winnaar van de Nationale Horecawedstrijd van VLAM en krijgt de titel Viskok van het jaar 2014.
    Al voor de 25ste maal daagde VLAM alle Belgische professionele koks uit om een zo lekker en origineel mogelijk gerecht in te sturen met de Vis van het Jaar, pladijs, als hoofdingrediënt.
    Een vakjury maakte een voorselectie uit de ingestuurde recepten. Vijf finalisten werden weerhouden om op 18 november live tegen elkaar op te nemen in de demonstratiekeuken van Horeca Expo.

    Lees meer

  • Zes lekkernijen krijgen erkenning als Vlaams traditioneel streekproduct

    De tweede erkenningsronde van 2017 voor traditionele Vlaamse streekproducten bekroont zes verwenproducten met het Vlaams label STREEKPRODUCT.be. Vijf lekkere gebakvormen uit Oost-Vlaanderen en Limburg en één unieke traditie aan de kust, Oostendse oesters. De erkenningen voor het gebak zijn er voor producenten van Adriaan Brouwertaart uit Oudenaarde, bakkemoezevlaai uit Limburg, Gentse vlaai, geuteling uit Elst en Geraardsbergse mattentaart.

    Lees meer

  • Www.rechtvanbijdeboer.be bundelt initiatieven van rechtstreekse verkoop

    Hoevewinkels, boerenmarkten, automaten, zelfpluktuinen, groenteabonnementen of voedselteams. Het zijn allemaal voorbeelden van de korte keten: de boer verkoopt zijn producten rechtstreeks aan de consument. Op de nieuwe overkoepelende website www.rechtvanbijdeboer.be vind je snel en eenvoudig een verkooppunt in je buurt.

    Lees meer

  • Pladijs in de kijker

    In september wordt er volop pladijs aangevoerd. Deze lekkere Noordzeevis is nu op zijn best. VLAM zet hem daarom in in de kijker

    Lees meer

Nieuwsarchief

Beurzen & producten in beeld

© VLAM vzw | Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing
Toegankelijkheidsverklaring | Gebruiksvoorwaarden | Privacyerklaring | Cookieverklaring

×
Previous Next

Lekker van bij ons - inspiratie voor elk moment

Van simpel en puur tot echte smaakexplosies, met de producten van bij ons kan je alle kanten uit. Onze producten zijn bovendien altijd streng gecontroleerd, en van de beste kwaliteit. Het resultaat van veel liefde en vakmanschap. Je beperkt er trouwens meteen je voedselkilometers mee.

Laat je inspireren door de seizoenen, snuister door de kookfiches en ontdek onze heerlijke recepten.

Aardappelen, snel klaar

Aardappelen passen perfect in een moderne keuken. Snelle en creatieve aardappelreceptjes vind je op www.aardappel.be. Denk maar aan aardappelcupcakes, frittata of aardappelsalades. Ook de liefhebbers van de klassiekers kunnen er terecht voor bv. een heerlijke aardappelgratin of puree op z'n best.

Visit website

Vlaamse visserij kiest voor duurzame vangstmethoden

Onze Vlaamse vissers hebben oog voor duurzame visserijmethoden. Ze schakelen over naar vangstmethoden die minder brandstof verbruiken en die weinig impact hebben op het milieu. Door te kiezen voor een vis van het seizoen, combineer je bovendien vis van topkwaliteit, die buiten het paaiseizoen gevangen werd en voldoende beschikbaar is.

Laat je dus eens inspireren in onze viskalender!

 

Groen van bij ons

Groenvanbijons.be is de referentie voor de groenliefhebber. Een uitgebreide plantengids maakt je wegwijs in het brede assortiment bloemen en planten. Verder zijn er heel wat groentips en bieden de fotoalbums inspiratie voor wie zelf aan de slaag wil. Of heb je even wat hulp nodig in de tuin? In onze handige databank vind je zeker een geschikte tuinaannemer in je buurt.

Visit website

Kazen van bij ons, dan weet je dat 't goed is

De nieuwe VLAM-campagne voor Belgische kazen baadt in een sfeer van gezelligheid. We zien daarin tal van mensen die genieten van een blokje of sneetje kaas, alleen of in gezelschap. Vooral de kleine en grotere momenten waarop de Belg geniet van een stukje kaas komen aan bod, van een rolletje kaas in een kinderhand tot een gezellige kaasschotel onder vrienden.

Visit website

Witloof

De Belg is met een gemiddelde van 6,5 kg per jaar de grootste witloofconsument ter wereld. Maar witloof wordt wel in alle wereldkeukens gebruikt, in alle seizoenen en volgens heel diverse bereidingen.

Go to page

Er zit zoveel in een ei

Eieren zijn gemakkelijk en snel te bereiden en relatief lang houdbaar in de koelkast. Handig dus om ze altijd in huis te hebben. Je hoeft geen volleerde keukenpiet te zijn om er iets lekkers van te bakken. Een hartige omelet, een spiegelei, een frittata of als basisingrediënt voor pannenkoeken, gebak, sausen, soufflés… Met een ei kan je volop variëren en creatief zijn.

Visit website

Vlees van bij ons - Veilig, voedzaam, verantwoord

Vlees van bij ons is niet alleen lekker, het is ook voedzaam, veilig en verantwoord geproduceerd.

Wie vragen heeft over vlees van bij ons, kan terecht op www.vlees.be. Niet alleen vind je hier veel info over de diverse versnijdingen van rund-, kalfs- en varkensvlees en recepten, de website bundelt ook de actuele info over de voedingsaspecten van vlees, de controles en de inspanningen die de vleesketen levert om de druk op het milieu te verkleinen en het dierenwelzijn te waarborgen.

Visit website