Close

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op onze website makkelijker te maken.
Meer informatie

VLAM
  • Contact
  • Pers
  • Links
  • nl
  • en
  • de
  • fr
Show menu
  • Home
  • Over ons
  • Feiten en cijfers
  • Bijdragen
  • Vacatures
  • Onze websites
  • Webwinkel
Previous Next

Vlaming te weinig chauvinistisch op gebied van eten en drinken

Lokaal kopen is in tegenwoordig, maar klopt dit wel ? De Vlaamse consument is lang niet zo chauvinistisch als hij beweert te zijn. Hij let weinig op de herkomst van producten. De Vlaming is wel te vinden voor Vlaamse kost en koestert zijn klassiekers. Maar een echte verdediger van de eigen keuken is hij meestal niet.
Dit blijkt uit een bevraging van iVox bij 1.000 Vlamingen in opdracht van VLAM. iVox ontwikkelde ook een test om zelf je culinair chauvinisme te testen. Op lekkervanbijons.be kom je te weten of je een gewoontebelg, een globetrotter, een bewuste Belg dan wel een Belg in hart en nieren bent.

Meer lokaal kopen, rechtstreeks bij de boer kopen, de eigen economie steunen. We lezen er de laatste jaren opvallend veel over en we hebben er de mond van vol. Maar voegen we ook de daad bij het woord? VLAM onderzocht hoe chauvinistisch de Vlaming koopt en kookt en kwam tot enkele opvallende bevindingen.

De Vlaming is weinig bewust van de herkomst van de producten die hij eet en drinkt.
De helft van de Vlaamse consumenten (51%) let niet op de herkomst van eten en drank. Bij -35-jarigen loopt dit op tot 65%. Bij 55-plussers is slechts 35% zich niet bewust van de herkomst van de voedingsproducten die ze kopen.

De kennis over het inlandse aanbod is eerder beperkt.
48% van de Vlamingen denkt dat Pink Lady een Belgische appelsoort is. Verder is het juiste seizoen van vissen, groente- en fruitsoorten niet goed gekend.

De Vlaming koopt graag Belgische voedingsproducten.
Wie de herkomst van voeding in het oog houdt, heeft vaak een sterke voorkeur voor producten van bij ons. Wie van deze groep een Belgische oorsprongsvermelding op een product ziet, zegt in 74% van de gevallen dat hij meer geneigd is voor dat product te kiezen. Producten waarvoor de herkomst een rol speelt en waarvan men het liefst inlands koopt, zijn in de eerste plaats eieren, bier en groenten. Daarna volgen vlees, aardappelen en melk.

De Vlaming is trots op onze Belgische producten
81% van de Vlamingen is trots op onze Belgische producten. Toch blijkt uit het onderzoek dat slechts 19% echt chauvinistisch is op culinair gebied.
Nochtans zijn er heel wat voordelen aan het koken met producten van bij ons.
-Steun aan de lokale economie
-Beperkte impact op het milieu door minder transport, strenge regelgeving
-Hoge kwaliteit en doorgedreven controles
-De versheid van de producten
De Vlaming zou ook best wat trotser mogen zijn op onze rijke culinaire traditie. Typisch Belgische schotels zoals steak met friet en stoemp met worst blijken weliswaar nog steeds het vaakst op tafel te komen en bij 68% van de Vlamingen is het lievelingsgerecht een typisch Belgisch gerecht. De Belgische keuken ligt de Vlaming na aan het hart en 93% zou het jammer vinden mocht die verloren gaan. Toch noemt slechts 54% zich een echte voorvechter van de Belgische keuken.

Doe de test
Ben je benieuwd hoe chauvinistisch jij bent op culinair vlak? Doe de test en ontdek of je eerder een gewoontebelg, een globetrotter, een bewuste Belg dan wel een Belg in hart en nieren bent. Op lekkervanbijons.be vind je tal van typisch Belgische schotels maar ook gerechten geïnspireerd op klassiekers en producten van bij ons.

Over de studie
De voorgenoemde conclusies volgen uit een onderzoek dat iVox uitvoerde in opdracht van VLAM in mei 2018 bij 1.000 Vlamingen ouder dan 18.

 

Volg ons

  • Lekker van bij ons

    • fb
    • tw
    • pint
  • Groen van bij ons

    • fb
    • pint
  • Vlam

    • fb
    • tw

Beurzen & producten in beeld

© VLAM vzw | Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing
Toegankelijkheidsverklaring | Gebruiksvoorwaarden | Privacyerklaring | Cookieverklaring

×
Previous Next

Lekker van bij ons - inspiratie voor elk moment

Van simpel en puur tot echte smaakexplosies, met de producten van bij ons kan je alle kanten uit. Onze producten zijn bovendien altijd streng gecontroleerd, en van de beste kwaliteit. Het resultaat van veel liefde en vakmanschap. Je beperkt er trouwens meteen je voedselkilometers mee.

Laat je inspireren door de seizoenen, snuister door de kookfiches en ontdek onze heerlijke recepten.

Aardappelen, snel klaar

Aardappelen passen perfect in een moderne keuken. Snelle en creatieve aardappelreceptjes vind je op www.aardappel.be. Denk maar aan aardappelcupcakes, frittata of aardappelsalades. Ook de liefhebbers van de klassiekers kunnen er terecht voor bv. een heerlijke aardappelgratin of puree op z'n best.

Visit website

Vlaamse visserij kiest voor duurzame vangstmethoden

Onze Vlaamse vissers hebben oog voor duurzame visserijmethoden. Ze schakelen over naar vangstmethoden die minder brandstof verbruiken en die weinig impact hebben op het milieu. Door te kiezen voor een vis van het seizoen, combineer je bovendien vis van topkwaliteit, die buiten het paaiseizoen gevangen werd en voldoende beschikbaar is.

Laat je dus eens inspireren in onze viskalender!

 

Groen van bij ons

Groenvanbijons.be is de referentie voor de groenliefhebber. Een uitgebreide plantengids maakt je wegwijs in het brede assortiment bloemen en planten. Verder zijn er heel wat groentips en bieden de fotoalbums inspiratie voor wie zelf aan de slaag wil. Of heb je even wat hulp nodig in de tuin? In onze handige databank vind je zeker een geschikte tuinaannemer in je buurt.

Visit website

Kazen van bij ons, dan weet je dat 't goed is

De nieuwe VLAM-campagne voor Belgische kazen baadt in een sfeer van gezelligheid. We zien daarin tal van mensen die genieten van een blokje of sneetje kaas, alleen of in gezelschap. Vooral de kleine en grotere momenten waarop de Belg geniet van een stukje kaas komen aan bod, van een rolletje kaas in een kinderhand tot een gezellige kaasschotel onder vrienden.

Visit website

Witloof

De Belg is met een gemiddelde van 6,5 kg per jaar de grootste witloofconsument ter wereld. Maar witloof wordt wel in alle wereldkeukens gebruikt, in alle seizoenen en volgens heel diverse bereidingen.

Go to page

Er zit zoveel in een ei

Eieren zijn gemakkelijk en snel te bereiden en relatief lang houdbaar in de koelkast. Handig dus om ze altijd in huis te hebben. Je hoeft geen volleerde keukenpiet te zijn om er iets lekkers van te bakken. Een hartige omelet, een spiegelei, een frittata of als basisingrediënt voor pannenkoeken, gebak, sausen, soufflés… Met een ei kan je volop variëren en creatief zijn.

Visit website

Vlees van bij ons - Veilig, voedzaam, verantwoord

Vlees van bij ons is niet alleen lekker, het is ook voedzaam, veilig en verantwoord geproduceerd.

Wie vragen heeft over vlees van bij ons, kan terecht op www.vlees.be. Niet alleen vind je hier veel info over de diverse versnijdingen van rund-, kalfs- en varkensvlees en recepten, de website bundelt ook de actuele info over de voedingsaspecten van vlees, de controles en de inspanningen die de vleesketen levert om de druk op het milieu te verkleinen en het dierenwelzijn te waarborgen.

Visit website